zaterdag 30 mei 2009

Ding 22 librairy 2.0

Dag,
Library 2.0 is a loosely defined model for a modernized form of library service that reflects a transition within the library world in the way that services are delivered to users. The focus is on user-centered change and participation in the creation of content and community.
Dit vind ik een mooie definitie van het begrip waar het in dit ding over gaat. Het moet even wennen om gevoel te krijgen bij het begrip. Iedereen heeft het over digitale bibliotheek. libaiary 2.0, content, diensten, klanten etc. Maar vaak is er verwarring over wat er nu bedoeld wordt.
Dit sluit dus mooi aan bij deze definitiet. Loosely defined model. Soms is dat lastig maar voor mij betekent het dat je dus op je eigen manier invulling kunt geven aan de nieuwe biblitheek.
Want dat het anders gaat worden is wel zeker. Wel ben ik van mening dat de basisdienstverlening van de biebs gelijk is en moet blijven maar alle web 2.0 mogelijkheden maken dat je zelf je locale behoeften nog steeds vorm kan geven.
Voor mij is dit concept het model van de toekomst. De klant vraagt andere diensten, is lang niet alleen meer consument maar ook producent. Hij ontwikkelt eigenlijk mee. En daar moeten we dus m.i. ook gebruik van maken. Wat wil de klant en hoe wil hij of zij daar zelf aan bijdragen.
Punt is wel: hoe houden we eea beheersbaar. Hoe voorkomen we dat door de overload mensen toch weer hun hele kleine stukje gaan afschermen en daardoor nog niet verder kijken dan hun computerscherm groot is.

Kortom, laten we samen met klanten gaan nadenken over we als Serviceorganisatie en biblitheken dit concept vorm gaan geven want vergeet niet dat we ook al heel veel doen.
Fijne dag.
Jellie

1 opmerking: